Kinesio-tape eller sports-tape

Du har måske set sportsfolk være tapet ind i farverige stykker tape? Eller været til fys/behandler og fået tape på? Det er faktisk det samme til heste. Kinesio tapen er god til mange til i forbindelse med behandling. Der er mange måde at påføre tapen på, og man skal vide en del om muskler, rotationer og anatomi for at bruge tapen optimalt. Men så kan man også lægge den enten som støtte (en strammere påføring som støtter en muskel eller et led), eller som stimulerende tape i områder der mangler cirkulation.

Hvornår er det en god ide at bruge tape?

På samme måde som fysioterapeuterne lægger tape på klienter, kan vi lægge tape på heste. Jeg bruger det i forskellige situationer:
Efter behandling, hvor jeg undervejs har vurderet at et område vil have gavn af tape, enten for at bevare den neurologiske opmærksomhed på et område eller for at stimulere et træk og en bevægelse. 

 

Kan jeg selv pålægge tape?

Der er lette måde at pålægge tapen på hvor man ikke kan gøre skade, men der er en grund til at det kræver 16 timers træning og undervisning (hvis man vel at mærke allerede er behandler) for at kunne arbejde ordentligt med tape. Man skal vide en masse om væv, muskelfiber retninger, flow og bevægelse for, at bruge tapen optimalt. Når jeg taper en hest vil jeg ofte instruere ejer i opfølgende tapening og teknik.

Hvordan virker tapen?

Alt efter hvordan tapen pålægges virker den på forskellige måder. Man kan lægge den:

  • støttende; hvis et led eller en muskel skal aflastes lidt. Tapen vil gøre en lille del af støtte- eller træk arbejdet, hvilket har større effekt end man skulle tro.
  • stimulerende; når et område har været låst sker det tit at området har mindre blodgennemstrømning. Med en speciel teknik kan tapen pålægges så blodgennemstrømning, i de øvre lag, øges og dermed hjælpes et område til hurtigere heling
  • bevidstheds stimulerende; når et område har været ude af trit med resten af kroppen, enten på grund af låsninger eller skader, sker der ofte det, at hjernen ‘sletter’ området fra sin bevidsthed. Tapen kan hjælpe med til at re-etablere kontaken til slettede områder. Når hjernen bliver mindet om et område, kommer der automatisk mere blod – og dermed informationer til/fra området, hvilket giver heling og bedre bevægelse. 

Praktisk – før behandling

For at tapen kan sidde på, skal hesten helst være relativt kortpelset, tør og ren for mudder/støv.

HVORFOR ER TAPEN SÅ FARVERIG?

Du kan få de fleste farver – også neutrale som jeg også har med. Jeg vælger dog oftest at bruge de stærke farver, da de er lette at se på marken, hvis hesten taper tapen. Det vil sige at de stærke farver er lettere at rydde op 😉

 

KAN min hest være allergisk?

Der er altid en chance, men jeg bruger kun tape, der er godkendt, også til allergiske mennesker. 

 

HVOR LÆNGE SKAL TAPEN BLIVE PÅ?

Med mindre du har fået andet at vide, så lad den sidde så længe som muligt. Kroppen har en tendens til at ‘holde’ på den den har brug for.