BOMTRÆNING!

BOMTRÆNING 1+2  –  TEORI OG WORKSHOP

Siden min bog “Bomtræning” udkom i 2013, har jeg rejst landet rundt og holdt kurser om bomtræning. På kurserne deltager alt lige fra ryttere, der rider DM, til ejere med deres shetlandsponyer. Og de fleste ridediscipliner kan bruge teorien og træningen til at få endnu mere ud af deres daglige træning.

Min baggrund for at afholde de her bomkurser er mange års erfaring og en fuldtidsbeskæftigelse som behandler, fys og underviser med hovedfokus på genoptræning og dressur.

 

Bomtræning 1

Bomtræning sikrer den sunde, alsidige træning, som er så vigtig for din hests holdbarhed.

Men ved du, hvor mange forskellige, kreative og anderledes muligheder for opstillinger og udfordringer, der findes?

Hvor mange øvelser du egentlig kan træne?

Og at du, med den rette viden, kan vælge, om du vil styrke balance, stabilisering, muskulatur eller det hele på en gang?

Ved du, hvordan du finder den optimale afstand mellem bommene for netop din hest og hvad den betyder for din træning?

Eller hvordan du ser, om hesten bevæger sig hensigtsmæssigt over bommene og hvordan du kan hjælpe den til at gøre det bedre?

Vil du vide det?

Så er BOMTRÆNING 1 en rigtig god start!

Bomtræning er rigtig god træning til alle heste, der skal styrkes fysisk og/eller mentalt. Derudover er det oplagt til heste, der mangler balance og koordination, heste med skævheder og heste, der skal igang med genoptræning.

Bomtræning 2

Bomtræning 2 er for dig der gerne vil gå mere i dybden med bomtræning. 

Vil du gerne være bedre til at designe opgaver ud fra din hests behov? 

Vil du være bedre til at analysere bevægelse og muskelsætning, så du kan sætte ind og være endnu mere specifik? 

Vil du have nogle gode guidelines til hvordan du sikkert kan bruge bomtræning i genoptræning eller muskelsættende? 

Og kunne du tænke dig at få en god indsigt i de mest gængse problemer der er med hesens krop, og hvordan du kan løse dem med bomme? 

Så skal du med på BOMTRÆNING 2.


På bomtræning 2 vil teorien handle meget om at forstå muskulaturen (overordnet) og forstå hvordan hestens krop virker, så vi bedre kan designe øvelser der passer. Der er vil være en udvidet praktisk del, hvor vi bruger 2 demo-heste som vi først analyserer og derefter bygger bane specifikt til. 

FORUDSÆTNINGER GENERELT:
Det er en god ide, hvis du har været på bomtræning 1 og evt læst bogen om bomtræning.
Du skal kunne modtage og følge med i undervisning på let forståeligt, men højt niveau.

LIDT GODE TIPS TIL AT KOMME IGANG

Når vi holder bomkurser er der altid spørgsmål og gode fifs der går igen. Herunder får du spørgsmål og svar, kvit og frit

HVordan finder jeg afstanden til galop?

Jeg anbefaler altid, at man finder den optimale afstand til din hest ved, at mønstre den fra jorden. Det giver det mest optimale billede af hestens bevægelse. Men det er ikke nemt at mønstre en hest i galop – enig! Det er dog ret enkelt alligevel. Afstanden til galop, er nemlig bare dobbelt afstand af trav. Så har din hest 3,5 fødder i trav, er afstanden til galop 7 fødder

Hvor alsidigt kan jeg træne MED BOMME?

Du kan træne meget alsidigt, og alle øvelser indeholder lidt af det hele. Men som en tommelfingerregel har vi delt træningen op i 3 kategorier, og du kan sætte øvelser op til at matche hver af kategorierne mere eller mindre, alt efter hvad du ønsker at styrke:

FYSIK/BODY-PUMP:
Typisk øvelser med mange bomme, der styrker hestens muskler og kondition. Kendetegnet er at bommene ligger repetitivt og gerne lige.

FYSIOTERAPEUTISK:
Opgaver der kræver, at hesten skal tænke sig om og koordinere samtidigt er gode til at styrke nervesystem/muskelkoordination. Øvelserne er gode og relativt sikre til eksempelvis genoptræning, men også styrkende til balancen. Øvelser med skrå bomme, bløde bomme og bomme hvor hesten skal udtænke ruter er gode her.

DRESSUR:
Øvelser der opsættes for at styrke og hjælpe smidighed og samarbejde mellem hest og rytter. 

HVORDAN GØR JEG DET MEST SIKKERT FOR MIN HEST?

BRUG GOD TID PÅ OPSÆTNING! Det er kedeligt, at bruge tid på at opsætte banen perfekt, men det er det hele værd. Opsætter du banen med omtanke, korrekte afstande og udfordringer der passer til din hest, går din træning (og muskeltræning) 100 gange bedre. 
Samtidig er mit sikreste råd til dig også: Sæt kvaliteten INDEN hesten går ind i øvelsen. Dvs. at du skal sørge for: jævnt tempo, balance og retning inden start.

MIN HEST ER SKADET, MÅ JEG TRÆNE OVER BOMME?

Lige meget, hvor mange gode råd du får af velmenende venner og bekendte, så lyt til din dyrlæge og indgå et samarbejde med en træner der har forstand på genoptræning. Der er MEGEN gavnlig genoptræning at hente i bomtræning, men det skal udføres med rådgivning. Med bomtræning kan du genoptræne en lang række problemer så som: kissing spine, balance-problemer, ligament- og seneskader, skævheder osv. Men sørg for rådgivning! En kvalificeret træner kan vurdere om du har brug for øvelser der styrker stabiliserende eller bevægelsesmuskler. Han eller hun kan vurdere hvor meget du kan træne og også vurdere om du skal træne fysioterapeutisk, styrkende eller smidiggørende øvelser. 

HVOR LANG TID SKAL JEG TRÆNE AD GANGEN?

Bomtræning er hårdt. Så jeg har lavet en helt enkelt tommelfingerregel som jeg syns holder ganske godt stik. Er du vant til at træne 40 minutter (eksklusiv opvarmning), så skal du træne 20 minutter over bomme (selvfølgelig under højdetagning for hvor mange bomme du vælger at bruge/hårdhedsgraden af den bane du har lagt op).

 

HVORFOR MÅler vi i fødder og ikke i skridt eller meter?

Fordi vores fødder er et sikkert og fast mål. Bruger man meter, øjemål og skridt, kan det svinge en hel del, og i sidste ende have betydning for sikkerhed og ikke mindst muskelstning.