Marie & Figaro

Navn (Name) :Figaro
Race (Breed) :Dansk Varmblod
Alder (age):9
Problem/skade (problem/injury):Sammenvokset has og knoglenydannelser samt tæring på knæskal i knæled
Goal:MB dressur
Følgeskader: Ryg og lænd er hårdt udsat grundet manglende fjedring i has og knæled. Potentielle skævheder i hele kroppen grundet skæv bæring/afskub.
Fokus område :Styrke og teknik i kroppen til at kompensere for de manglende ledfunktioner.
Træningsmetoder (training methods) :Dressur og gymnasticering. Varieret træning med gymnasticering for øje.
Status:Går alle øvelser op til LA6. Påbegyndt gymnasticering til piaffe og passage.

Figaro bliver af de fleste dyrlæger kaldt for ‘et mirakel’. Efter en fejlslagen ledbehandling i hans venstre has var hans karriere som ridehest dømt ude for altid. Ydermere lykkedes det figaro at lave en skade yderligere da han kom i et hegn og lavede en seriøs skade på knæet i samme side som skaden i hasen.

 

EJER UDTALER

Figaro, har været igennem et længere sygeforløb af flere omgange og er flere gange blevet ”opgivet” af dyrlæger. Hans skader sidder primært i den venstre has. Her har han arvævsdannelse i seneskeden, han har haft alvorlige ledbåndsskader, han har udviklet spat/slidgigt som følge af ledbåndsskaden, en stor del knogle er nedbrudt pga inflammation og der er knoglenydannelse. Herudover havde han også en slem skade i venstre bagknæ, dels pga slag men sandsynligvis også pga forkert belastning som, følge af den dårlige has.

” Da jeg var så heldig, at Figaro var så meget i bedring at jeg kunne begynde at genoptræne ham, var jeg helt klar over, at der på ingen måde var plads til fejl i træningen og at første skridt var, at han skulle lære at bruge sin krop rigtigt igen og gå rigtigt på sit ben for ikke at få andre skader i bevægeapparatet. Jeg var tidligere stødt på Pauline på et kursus og opsøgte hende for at få hjælp til at få opbygget og styrket Figaro “

 

Mit formål med genoptræningen har været at styrke Figaro for at aflaste de skadede led og sikre at han kunne holde til at have et almindeligt hesteliv. Pauline startede med at vurdere Figaros bevægelser i longe og med mig på ryggen. Pauline kunne hurtigt vurdere hvordan vi skulle gribe arbejdet an og herefter kom arbejdshandskerne på og vi gik i gang med at ”lære” Figaro at bevæge sig rigtigt igen og gå ens på bagbenene. I undervisningen har Pauline haft skarpt fokus på, at jeg ikke gør noget med min krop, som gør det svært for Figaro, men hun har også formået at korrigere bitte små detaljer i Figaros bevægelser, som har haft stor betydning for hele træningen. Paulines baggrund gør, at hun kan gennemskue hvorfor udfordringer opstår, er det evt. en ”låsning” i hestens krop, eller om det er andre ting der spiller ind og herefter rette årsagen.

En sidegevinst til, at jeg har ændret min ridestil efter Pauline har været på banen, har været, at de ting, der tidligere har været svært som ”traditionel rytter” er blevet super nemt. Ridning er for mig i højere grad blevet et samarbejde og foregår med lethed.

I dag er Figaro på LA2-LA4 niveau og vi har påbegyndt forberedelserne til changementer. Dette er stik imod alle dyrlægers forudsigelser og imod alle forventninger til hvad der er muligt med de problematikker Figaro har. Pauline har en stor del af æren for, at jeg i dag har en yderst velfungerende hest der trives både i ridning og på fold med de andre heste.

Figaro kunne ikke gå. Hasen voldsomt hævet og et langt genoptræningsforløb venter forude.

Første lektion efter genoptræning fra jorden. Rent teknisk skal Figaro til at lære at bevæge sig på en helt ny måde. På billedet her falder han på næsen og kan ikke bære sig selv fortil hvilket indikerer at han her aflaster sin bagpart.

Figaro har lært at bære sig selv, løfte i brystet og arbejde over ryggen. En vigtig del af processen har været at lære Figaro at stole på sine bagben igen og lære ham at bruge det ødelagte bagben så godt som muligt.